Talent werven

Nieuwe mensen aannemen is nog maar het begin. Hoe zorg je ervoor dat de meest geschikte mensen ook het langst blijven? 7 korte aandachtspunten.


1. Staar je niet blind op de competenties van medewerkers
Competenties kun je aanleren of trainen. Veel belangrijker is het dat mensen in de onderneming passen. Dat hun karakter past bij de rest van het team en bij de cultuur binnen het bedrijf. Het werven van nieuw talent gaat het makkelijkst door in het netwerk van je medewerkers te zoeken. Dit bestaat namelijk vaak uit gelijkgestemden die dus goed passen.

2. Oordeel niet te snel tijdens een sollicitatiegesprek
Sommige ervaren managers zien al binnen een paar seconden dat een kandidaat echt niet geschikt is. Maar meestal zien ze niet in zo’n korte tijd dat een kandidaat wel geschikt is. Sommige sollicitanten komen langzaam op gang en verrassen pas later in het gesprek.

3. Kijk ook naar de persoon achter de kandidaat
Natuurlijk, prestaties, doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheid zijn belangrijk. Maar ga ook op zoek naar de twinkeling in de ogen van sollicitanten, sta open voor een persoonlijke klik en een glimlach. Vraag naar de persoon achter de kandidaat en ontdek hoe hij of zij omgaan met levensgebeurtenissen.

4. Zorg voor voldoende ontwikkelingsmogelijkheden
Bied ze voldoende mogelijkheden om zich te blijven ontwikkelen. Sommige ondernemingen hebben daarvoor interne cursussen, workshops of brainstorms, anderen kiezen er juist voor om dat buiten de deur te laten doen.

5. Wees niet bang om de verkeerde mensen aan te nemen
Voor het eerst nieuwe mensen aannemen is best spannend, toch? Je moet toch een beetje mazzel hebben. Als je klein bent, gaat die extra persoon rechtstreeks af van jouw eigen inkomsten. Maar besef dat het eigenlijke risico vaak kleiner is dan het gevoel dat je er bij hebt. Het is dan vooral gebaseerd op emotie. Feitelijk hoeft het niet veel investering te betekenen.

6. Stimuleer ondernemerschap bij je medewerkers
Laat de teugels los en probeer van elke werknemer een ondernemer te maken. Hoe meer je de capaciteiten van de leden van je team versterkt, hoe meer dat oplevert bij nieuwe kansen en problemen. Denk na over hoe jij vandaag de ondernemer los kan maken bij je personeel. En niet onbelangrijk: hoe zou je jouw managers stimuleren hetzelfde voorbeeld te geven?

7. Durf eerlijk naar je mensen te kijken
Een gewetensvraag: zou je mensen opnieuw aannemen? Zou je ze het dubbele betalen als het financieel kon? Probeer hier achter te komen en schuw de implicaties niet.

TERUG NAAR NIEUWS